Leermiddelen in het basisonderwijs die onmisbaar zijn

leermiddelen basisonderwijs

De ontwikkeling van een kind is ontzettend belangrijk. Je wil dit al vanaf jonge leeftijd stimuleren, en op de juiste manier. Daarom zijn er leermiddelen voor het basisonderwijs die hierin kunnen ondersteunen. In de basisschoolleeftijd leren kinderen de basis voor de rest van hun leven: rekenen, lezen, schrijven, praten, spelen, sport en nog veel meer. Daar kun je ze in stimuleren door de juiste leermiddelen in te zetten.

leermiddelen

Verschillende soorten leermiddelen

Leermiddelen is een heel brede term welke op veel verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd of ingezet. Het is doorgaans zo dat leermiddelen worden opgedeeld in bepaalde vakken en onderdelen van een schooldag. Zo zijn er middelen om te helpen met rekenen, taal of spelling maar ook leermiddelen die ondersteunen in zwemmen, spelen, muziek maken of buitenspelen. Dan zijn er nog aanvullende onderwerpen die vaak aan bod komen tijdens de basisschoolleeftijd, zoals verkeer, Engels en biologie. 

Type onderwijs

Leermiddelen verschillen per type onderwijs. Nederland kent veel meer dan standaard openbare scholen. Er zijn speciale soorten onderwijs die om eigen leermiddelen vragen:

  • Montessori
  • vrije school
  • Daltononderwijs
  • religieus onderwijs

Op een Montessorischool zijn bijvoorbeeld vaak zeer specifieke leermiddelen nodig. Dit type onderwijs gaat veel uit van de eigen verantwoordelijkheid van het kind. Het plannen en organiseren van taken kan het kind hulp bij krijgen met de juiste leermiddelen. 

Nieuwe leermiddelen kiezen

Het kiezen van leermiddelen voor een nieuw schooljaar is vaak deels de taak van de schoolleiding. Het kan echter ook moeilijk zijn om deze keuzes te maken. Daarom zijn er een aantal tips die je op weg kunnen helpen. Bepaal bijvoorbeeld eerst je budget. Kijk daarna of je digitale leermiddelen zoekt, analoge of een combinatie ervan. Zorg in het geval van digitale leermiddelen dat je voldoende leerplekken hebt voor de kinderen, bijvoorbeeld tablets of computers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *